Fiberglass maddesi polyester ile cam liflerinin birleşimi sonucu meydana gelen bir üründür. Günümüzde birçok alanda kullanılıyor. Kullanım alanlarından biri de havuzlardır. Yüksek ısıya karşı dayanıklılığı, yüksek aşınma direnci, hafif olması ve görünüm açısından kullanışlı bir malzeme olması sebebi ile havuzlarda fiberglass kullanımı tercih ediliyor.
Fiberglass Havuzun Özellikleri Nelerdir?
Fiberglass malzemelerinin birçok kullanışlı özellikleri ile havuzlarda kullanımı tercih ediliyor. Avantajlı özellikleri ile havuzlarda oldukça kullanışlı oluyor.
Fiberglass havuzun özellikleri arasında ise şunlar yer alıyor;
• Havuzlarda kullanılan fiberglass malzemelerinin çeşitli mevsim şartlarına karşı oldukça dayanıklı olması,
• Kısa sürede fiberglass havuzun kurulması mümkündür. Nakliye dışında herhangi bir bekleme süresine ihtiyaç duyulmaz.
• İşçilik maliyeti açısından oldukça uygundur.
• Hijyeniktir.
• Fiberglass havuzların kurulumu için betona gerek duyulmaz.
• Zemin üstü ve zemin altına uygulama yapılabilir.
• Uzun süre kullanım ömrüne sahip malzemelerdir.
Fiberglass havuzlar bu özellikleri ile oldukça tercih ediliyor.
Fiberglass Havuzun Avantajları Nelerdir?
Fiberglass havuzların kısa sürede kurulumum mümkündür. Tedarik aşamalarının daha kısa olması kurulumun da hızlı bir şekilde yapılabilmesine olanak tanıyor. Kurulum esnasında beton, fayans gibi malzemelere ihtiyaç duyulmadığından bekleme süresine gerek duyulmuyor. Fiberglass havuzların önemli bir avantajı da, kurulum aşamaları tamamlandıktan sonra hemen kullanılabilmesidir.
Merdiven, fayans gibi malzemelerin bir bütün olarak kurulmasından dolayı maliyet açısından da oldukça uygun oluyor. Aynı zamanda fiberglass havuzlarda su sızdırma gibi sorunlar da yaşanmıyor. Bu da önemli bir avantaj sağlıyor. Bir diğer önemli özelliği de kolay bir şekilde temizlenebilmesidir. Zemin ve duvarları kolay ve hızlı bir şekilde temizlemek mümkün oluyor. İşçilik maliyeti açısından da oldukça avantaj sağlıyor.
Fiberglass Havuzun Diğerlerinden Farkı?
Fiberglass havuzların diğer beton havuzlarından ayrıcı birçok farklı özellikleri yer alıyor. Fiberglass havuzlarda beton havuzlara göre kırılma, çatlama gibi durumlar minimum düzeyde görülür. Bu tür sorunlarla nadir karşılaşılır. Aynı zamanda, fiberglass havuzlar bir bütün olarak kurulduğu için taşınabilme özelliğine de sahiptir. Beton havuzlara göre su sızdırma gibi problemler yaşanmaz. Fiberglass havuzları parça olarak da üretmek mümkün. Diğer havuzlara göre daha hijyeniktir. Mikrop, yosun gibi oluşumlara daha az rastlanır. Fiberglass havuzların kurulumu için bekleme süresi 1 gündür.
Fiberglass Havuz Nasıl Yapılır?
Fiberglass havuzlar, alanında deneyimli kişiler tarafından kurulumları gerçekleştirilir. Bu alanda hizmet veren birçok firma yer alıyor. Bu alanda başarılı işlere imza atmış firmalardan destek alınabilir. Fiberglass havuzlar polyester, jelkot, cam elyaf bileşenleri bir araya getirilerek hazırlanır. Ortalama olarak 7 – 10 gün süre arasında fiberglass havuzlar hazırlanır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte cam elyaf takviyeli plastik kullanılıyor. Bu malzeme ile birlikte daha güçlü bir yapıya sahip olması hedefleniyor. Fiberglass havuzlar boyutlarına göre parça şeklinde ya da monoblok şeklinde tasarlama işlemi geçekleştirilir. Genellikle 2 metre ve katları olacak şekilde üretilir.
Fiberglass Süs Havuzu Nasıl Yapılır?
Fiberglass süs havuzları fiberglass havuzları ile aynı şekilde yapım aşamasına sahiptir. Tek farkı, fiberglass süs havuzlarının daha küçük boyutlara sahip olması ve derinlik açısından daha az bir derinliğe sahip olmasıdır. Merdiven, şelale gibi farklı dekorasyonlar üretici firmalar tarafından temin edilerek özel süs havuzları yapmak mümkündür. Fiberglass süs havuzları aynı zamanda temizlik açısından da oldukça kolay oluyor. Mikrop, bakteri gibi durumlar oluşmadığından temizlik açısından kolay yapıya sahiptir. Aynı zamanda filtre sistemleri de maliyet açısından daha uygun oluyor.
Fiberglass Havuz Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Fiberglass havuzlarının üretim ve kurulum işlemlerini yaparken de belirli noktalara dikkat etmekte fayda vardır. Fiberglass havuzlarının tasarlama aşamasında, havuzun konumlandırılacağı alanın boyutuna göre planlanmalıdır. Fiberglass havuzlarını üretirken kaliteli malzemeler kullanılması da önemlidir. Kaliteli malzemeler kullanılarak üretilmesinde fayda vardır. Fiberglass havuzlar yapıldıktan sonra elektrik, su tesisatlarını da gerekli kurallar çerçevesinde yapılmalıdır. Kurulum aşamaları tamamlandıktan sonra test edilmelidir. Daha sonradan su sızıntısı gibi durumlar yaşanamaması için, kurulum tamamlandıktan sonra test etmekte fayda vardır. Eğer fiberglass havuz zemin altına uygulanacak ise, uygulama aşamasına geçmeden önce havuzun zemini hazırlanmalıdır.
Fiberglass Havuz Ölçüleri Nelerdir?
Fiberglass havuzları müşteri taleplerine uygun olacak şekilde belirlenir. Müşterilerin beklentileri doğrultusunda ölçü planlaması gerçekleştirilir. Genellikle fiberglass havuzlar 2 metre boy ve 1.5 metre derinlik olarak tasarlanıyor. Fiberglass süs havuzlarını talep eden müşterilere ise, istediği ölçülere sahip süs havuzu üretilebiliyor. Fiberglass havuzların konumlandırılacağı alana göre ölçü belirleniyor.
Fiberglass Havuz Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Fiberglass havuzlar diğer havuz türlerine göre farklı şekilde üretiliyor. Fiberglass havuzlarının yapım aşamasında diğer beton havuzlara göre farklı malzemeler kullanılıyor. Bu havuzların üretiminde polyester, cam elyaf, jelkot kullanılıyor. Fiberglass havuzlarının temel malzemesi ise polyesterdir. Polyester malzemesi cam elyaf takviyeli şekilde hazırlanarak uygulama işlemi gerçekleştiriliyor.
Böylelikle daha fazla güçlendirilmesi amaçlanıyor. Kullanım ömrü açısından da uzun ömürlü olması sağlanıyor. Fiberglass malzemesi kaliteli bir üründür. Bu malzemenin kullanıldığı havuzlarda da su sızdırma gibi problemler yaşanmaz. Bakteri, mikrop gibi durumlar da oluşturmaz. Bu açıdan hijyenik bir havuz kullanımı deneyimi sunar. Bu havuzlarda beton uygulaması da yapılmıyor.
Fiberglass Havuz Yapım Maliyeti Nedir?
Fiberglass havuzlarının yapım maliyeti diğer beton havuzlara göre oldukça düşüktür. Hem maliyet hem zaman açısından tasarruf sağlar. Fiberglass havuzlarının yapımında üretim, ulaşım, işçilik gibi maliyetler yer alır. Kullanılan malzeme kalitelerine göre de havuz maliyeti değişkenlik gösterebilir. Fiberglass havuzların konumlandırılacağı alanın boyutları da fiyat konusunda etkili oluyor. Bu havuz türleri daha çok özel kullanım amacı ile tercih ediliyor.
Yorum yok