Havuz operatör belgesi almak için gitmeniz gereken meslek kursları olacaktır. Bu meslek kurslarında belgenizi rahatlıkla alabilirsiniz. Bu belgeyi sürücü kursunda alınan belgeler yani ehliyetler gibi düşünebilirsiniz. Operatörlük yapmaya hak kazanmak adına yapmanız gereken şey öncelikli olarak bunun eğitimini almak olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığının aldığı karara göre bu kursların tamamı Milli Eğitim Bakanlığa bağlıdır. Havuz operatörleri ise bu belge sayesinde su kimyası, havuz yapısına ve özelliklerine hâkimlik, havuz suyu ile ilgili ölçümler, havuz suyuyla ilgili uygulamalar ve havuzun bakımını gerçekleştirmeye yönelik eğitimler almaktadırlar. Hemen her yerde var olan bu kurumlar operatörlük için gereken eğitimi sizlere verecektir.
Havuz Operatörlüğü Kursunun İçeriği
Havuz operatörlüğü belgesi almak için bazı kursları almanız gerektiğinden bahsetmiştik. Peki, bu kursların içeriklerine bakacak olursak:
• Havuz Suyu Önlemleri Dersi
• Havuzun Elektrik Tesisatının Kurulması
• Havuzun Yapısal Önlemleriyle İlgili Alınması Gereken Tedbirler
• Havuz Çevresinin Temizliği
• Ortak Kullanım Alanlarının Temizliği
• Havuz Derinliği Ders
• Havuz Kullanımında Oluşturulması Gereken Kurallar
• Havuz İçerisinde Kullanılması Gereken Priz Çeşitleri
• Havuz Türleri
• Suyun Kimyası Dersi
• Havuz Suyunun Hazırlama Ölçütleri
• Havuz Filtresi ve Sirkülasyon Dersi
Şeklinde belli başlı dersler bulunmaktadır. Bu derslerin tamamını başarıyla tamamlayıp ardından girilen sınavdan başarılı bir not alındığı takdirde Havuz operatörlüğü belgesi oldukça kolay bir şekilde alınmaktadır. Bu kursu ve eğitimi alabilmek adına okuma yazma biliyor olmak ve bu mesleği yapmak için gerekli bedensel özelliklere sahip olmak olarak karşımıza çıkmaktadır.
Havuz Operatörlüğü Kursunun Toplam Ders Saati Sayısı
Havuz operatörlüğü belgesi alabilmek için belli bir saat ders almış olmanız gerekmektedir. Bu ders saati ise karşımıza topla 160 ders saati olarak çıkmaktadır. Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığının düzenlemiş olduğu sınavdan başarılı bir şekilde geçmek de elbette önemlidir. Bu sınavdan geçilemediği durumlarda ders saati süresi alındığı için tekrar girme hakkınızda bulunmaktadır. Aynı zamanda bu kursa başvuru yapabilmek adına bazı evraklara ihtiyaç duyulması gerekmektedir. Bu evraklara bakacak olursak:
• Öğrenim Belgesinin Fotokopisi (Ortaokul – lise – Ön Lisans – Lisans)
• Nüfuz Cüzdan Fotokopisi ya da Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Fotokopisi
• 4 adet vesikalık fotoğraf
Gibi belgeler gerekmektedir. Bu belgeleri götürdüğünüz takdirde havuz operatörlüğü belgesi alabilmek adına bir kursa başvuru yapabilirsiniz.
Havuz Operatörlüğü Kursunun Fiyatları
Yaklaşık olarak 2 hafta süren bir eğitimin ardından Milli Eğitim Bakanlığı onaylı havuz operatörlüğü belgesi alınmaktadır. Bu belgenin kategorisi ise turizm olarak geçmektedir. Ortalama kurs fiyatları incelendiği zaman karşımıza 1500 TL gibi bir fiyat çıkmaktadır. Ancak henüz Milli Eğitim Bakanlığı 2022 – 2023 Eğitim Öğretim Yılının fiyatlandırmalarını açıklamadığı için verdiğimiz fiyat eski bir fiyattır. Yeni Yılla birlikte fiyatlarda değişim görülebileceği unutulmamalıdır.
Havuz Operatörlüğü Belgesinin Geçerliliği
Mesleki ve teknik yönetmelik hususunda iş yerlerinde çalışan veya çalışmak isteyen adayların mesleki eğitim görmüş olmaları zorunludur. Bu sebepten ötürü de havuz operatörlüğü belgesi almak bir havuz işletmeciliği yapmak için zorunlu bir belge olarak karşımıza çıkar. Bu belgeyi göstermeden işletme açan ya da bu işletmede çalışan kişiler cezai işlemlere tabii tutulurlar. Aynı şekilde iş yeri sahiplerinin de işe alacağı kişilerde yapması gereken ilk şey havuz operatörlüğü belgesi olup olmadığını sormak olacaktır. Eğer yoksa bu kişinin o işletmede çalışmasına izin verilmesi yanlış bir uygulama olacaktır. Bununla birlikte bu belgelerin yurt dışında herhangi bir geçerliliği yoktur. Yurt içinde alınan belge yalnızca Türkiye’de geçerlidir.
Yorum yok